RFU.GR

Από τον Οκτώβρη του 2016, μετακομίσαμε και πλέον θα μας βρίσκετε στο RFU.GR

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Euro 2012: Stadiums Of Hate (ντοκιμαντέρ του BBC)

Πριν από λίγες μόλις ημέρες έκπληκτος ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας ανακάλυπτε τη ρατσιστική βία που κυριαρχεί στα γήπεδα (αλλά και στους δρόμους συμπληρώνουμε εμείς...) της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Αφορμή στάθηκε ο ξυλοδαρμός Ινδών φιλάθλων της Μέταλιστ από μερίδα λευκών ultras της ίδιας ομάδας. Το βίντεο έπαιξε σε όλα σχεδόν τα δελτία ειδήσεων μιας και ήταν μέρος της έρευνας του Chris Rodgers, δημοσιογράφου του BBC, που για ένα μήνα περιόδευσε σε γήπεδα των δύο χωρών που θα φιλοξενήσουν το EURO 2012.

Το παρακάτω ντοκιμαντέρ είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας και για όσους έχουμε την παραμικρή επαφή με τα όσα συμβαίνουν στην οπαδική σκηνή της ανατολικής Ευρώπης τίποτα δεν μας εκπλήσσει.


Αξίζει να σημειώσουμε το εξής: Στο 15' του βίντεο ο δημοσιογράφος παρακολουθεί τον αγώνα Άρσεναλ Κιέβου-Καρπάτι Λιβ. "Έκπληκτος" παρακολουθεί τους ναζιστικούς χαιρετισμούς των φιλοξενούμενων. Ωστόσο, δεν αναφέρει το παραμικρό για την Άρσεναλ και τους αντιφασίστες οπαδούς της, οι οποίοι αποτελούν ισχνή μειοψηφία σε αυτή την ευρωπαϊκή γωνιά. Προφανώς και δεν του καταλογίζουμε δόλο παρά μόνο άγνοια, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι μάλλον δεν ασχολείται και πολύ με τα γηπεδικά πράγματα. Διαφορετικά δεν γίνεται να μην αναφερθείς σε κάτι τόσο ελπιδοφόρο.


ΥΓ. Παλαιότερη έρευνα για την πολωνική οπαδική σκηνή και τη σύνδεσή της με τη βία και το νεοναζισμό μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο της σειράς The Real Football Factories International - Poland.


6 σχόλια:

Azzz είπε...

Παίδες το 1o video έχει γινει removed .

rudeb είπε...

ναι όντως...
το ίδιο βίντεο εδώ αν δεν κάνω λάθος: http://www.youtube.com/watch?v=A63OvCJtDQI

Radical Fans United είπε...

Διορθώθηκε!

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια!

Ανώνυμος είπε...

μπα μαγκες.. ξανα κατω ειναι το βιντεο. αν βρεθει καπου να παιζει δωστε λινκ!

Ανώνυμος είπε...

Πάλι down είναι το 1ο βίντεο, έχει ανέβει απο άλλον αν δεν κάνω λάθος: http://www.youtube.com/watch?v=E0f259wCerY Το έχει κανείς σε καλή ποιότητα;

Radical Fans United είπε...

Διορθώθηκε και πάλι.

Ευχαριστούμε!